Durf, ben eerlijk en denk altijd vooruit!

Gerben van Giessen (33) woont met zijn gezin bij hun orchidee kwekerij in Andel. Daarnaast is hij een Lisianthus kwekerij begonnen waar hij al tijdens de vroege uurtjes orde op zaken stelt. Gerben houdt van duidelijkheid, hij durft risico’s te nemen, is innovatief en geniet van wat hij doet. Hoe zijn toekomst eruit gaan zien? Gerben heeft nog meer dan genoeg plannen!

Hoe is jullie bedrijf ontstaan?
“Mijn vader en zijn twee broers runden vroeger samen een bedrijf. Maar samenwerking met familie is echt een kunst en bleek bij de drie broers lastig. Zo startte mijn vader hier in 1991 een snijchrysanten kwekerij. Of hij toen al wist of hij een bedrijfsopvolger had? Nee. Vroeger was ik echt zo iemand die zei ‘ik weet het niet, ik zie het wel’ vandaar dat ik ook pas net voordat ik naar de MAS ging, besefte dat ik dit bedrijf in de toekomst wel over zou willen nemen. Na de MAS besloot ik dan ook om bedrijfskunde te gaan studeren aan de HAS omdat ik juist het ondernemerschap en de brede focus van deze opleiding interessant vond. Afstuderen met Topklas Ondernemen was dan ook perfect voor mij.”

Wat wilde je gaan doen na de HAS?
“Ik besloot om thuis aan het werk te gaan. Best lastig wanneer je vader het bedrijf runt en jij zoekende bent naar jouw rol in het bedrijf. Dit was echt een uitdaging. We konden veel samen sparren en ik kon ideeën aandragen maar ik was nog niet de ondernemer. Al snel bleek ik een ideeënfabriek met ideeën die niet puur op gevoel gestoeld waren maar duidelijk onderbouwd door argumenten, plannen en onderzoeken.
Ik ben continue op zoek naar optimalisatie en innovatie. Toen we niet verder konden optimaliseren in de snijchrysanten kwekerij, besloten we in 2007 om de overstap te wagen naar potorchideeën. Een teelt waar veel ruimte voor innovatie en ontwikkeling was en een plant waar we markt voor zagen. In die tijd bracht een orchidee of beter gezegd, de Phalaenopsis, zo’n €5,30 op terwijl we deze voor €3,70 konden produceren, een mooie marge dus. En een mooie nieuwe markt om mezelf en het bedrijf te optimaliseren.”

JH Gerben website formaat2
Wanneer stapte je officieel in het bedrijf?
“De samenwerking was continue een uitdaging voor mijn vader en mij. Onze visies liepen uiteen en daardoor werd er niet altijd op tijd een beslissing genomen. Er was duidelijkheid nodig, voor ons en voor onze medewerkers. We hebben plannen gemaakt en verschillende opties afgewogen. Het was de beste keuze dat ik het bedrijf overnam en dat mijn vader zich volledig terugtrok om volledige duidelijkheid te verschaffen voor iedereen."

En toen?
“Al snel trouwden mijn vrouw Hanneke en ik en gingen wij in het huis bij de orchideeën kwekerij wonen. Mijn vader was al jaren druk bezig om een huis te bouwen en kreeg hier meer tijd voor. Mijn moeder is een bezige bij en heeft dan ook nog steeds een rol in het bedrijf. Ze verzorgt de directe verkoop voor klanten hier aan huis op zaterdagochtend samen met mijn zus en tante. Ook doet ze een deel van de administratie. Ze heeft altijd behoefte aan om bezig te zijn. Daarin lijk ik echt op haar.”

Hoe is het om je eigen bedrijf te runnen?
“Ik run twee bedrijven en dat vind ik heerlijk. Op de orchidee kwekerij ben ik bijna niet nodig, daar loopt alles. We hebben een managementteam van vijf man en zo’n 85 mensen op de loonlijst. Dit is echt een gesmeerde machine. De laatste jaren hebben we vooral gefocust op kostprijs, kwaliteit en stabiliteit. Waar we eerst 45 plantjes teelden per vierkante meter die van een ‘oké-kwaliteit’ waren, telen we nu 85 plantjes per vierkante meter van betere kwaliteit.”

“Het Lisianthus bedrijf daarentegen loopt nog niet vlekkeloos maar we zien wel veel potentie. Marco, mijn compagnon voor Passion Lisianthus, en ik willen het beste uit dit bedrijf halen maar zitten niet altijd op een lijn. Het is wel echt een uitdaging om zo samen te werken. We leren hier beiden veel van. Ik vind dat we elkaar als gelijken moeten behandelen. En dat betekent ook dat je elkaar soms op de flikker moet kunnen geven. Duidelijkheid is alles wanneer je samenwerkt.”

JH Gerben website formaat8
Wat versta jij onder duidelijkheid?
“Duidelijkheid is een belangrijk fundament in ons bedrijf en voor mij als mens. We maken afspraken en daar houden we ons aan. Een paar jaar geleden begon ik dingen te vergeten en als ik iets niet wil als ondernemer, is slecht voorbereid zijn. Ik leef nu echt 100% vanuit mijn agenda. Ik wil rust uit kunnen stralen naar mijn mensen en mijn agenda helpt me daar enorm bij. Vandaar dat ik dit nu ook steeds meer probeer te implementeren in het bedrijf. Het draagt namelijk zo bij aan consequentie en kwaliteit!
Ook staat duidelijkheid bij mij voor dingen afmaken. Begin ik aan het ontwikkelen van een innovatieve plantmachine, dan mogen er absoluut ups en downs zijn, maar we maken hem wel. Al werk ik tot 03.00 uur ’s nachts. Ik blijf bezig tot ik het voor elkaar heb.”

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een ondernemer?
“Durf, ben eerlijk en denk altijd vooruit. Je moet kunnen beslissen als je leidinggevende wil zijn en in kunnen spelen op de veranderende wereld. Ik werk veel met Trial and Error. Lukt iets niet of gaat het duidelijk fout? Analyseer, breek af en bouw opnieuw op. Ook is het belangrijk om te weten dat je hulp kunt inschakelen, al vind ik dit soms nog best lastig. Zorg ervoor dat je flexibel bent. Je mag veel werken maar leuke dingen doen met de kinderen, op vakantie met het gezin of afspreken met vrienden, dat hoort erbij. En meestal is dat zaterdagmiddag maar soms ook dinsdag overdag. Zorg ervoor dat je niet krampachtig leeft. En zorg dat je je werk doet met plezier. Als medewerkers niet met plezier naar hun werk komen dan kunnen ze beter niet komen. Als alles goed loopt en mijn medewerkers blij zijn, dan heb ik ook plezier en geniet ik optimaal!”

Hoe zie je je toekomst?
“Ik kan niet stilzitten en twintig jaar hetzelfde doen. Gelukkig zie ik nog veel mogelijkheden en kansen. Zo zouden we nog aan de slag kunnen gaan met substraat, het optimaliseren van beide bedrijven en eventuele nieuwe locaties of teelten starten. Ik heb nog genoeg potentiële projecten in de kast liggen, dus ik hoef me niet te vervelen. Als ik een goede basis heb staan dan moet er ruimte zijn voor vernieuwing. Zo houd ik plezier in mijn werk en ben ik simpelweg een leuker mens!”


JH Gerben website formaat3

JH#37 Gerben van Giessen

Jonge Helden

JH#37 Gerben van Giessen

13 december 2018

# Geboren in 1985
# Gezin: Meeuwis (67), Lia (63), Trudy (35) en Niels (28)
# Eigen gezin: Hanneke (29), Aaron (3), Rhodé (1) en Daniël (0, geboren op 2 december 2018)
# Woont in Andel, Noord-Brabant
# Bedrijf: Butterfly Orchids in Andel (3,4 hectare 2,5 miljoen planten)en Passion Lisianthus in Brakel (18 miljoen stelen en 3,8 hectare)
# Opleiding: Bedrijfskunde- en Agribusiness aan HAS Hogeschool en afgestudeerd met Topklas Ondernemen
# Nevenactiviteiten: FloraHolland Productcommissie lid, betrokken lid LTO, tot december 2018 afdelingsbestuurder ZLTO Altena Biesbosch kerkraad.
# Als ik niet werk: leuke dingen doen met het gezin/vrienden en squashen

Social Media