We delen graag onze trots!


Onderweg naar de zussen Wolfs in Moergestel vraag ik me af waarom ik deze zussen nog niet eerder heb geïnterviewd. Deze twee powervrouwen zijn erg actief in hun sector en dragen ook voor de agrarische sector in zijn algemeenheid graag een steentje bij. Eenmaal aangekomen op het bedrijf word ik warm ontvangen door Suzanne, Corien en Peter. Wanneer Elsemieke ook arriveert kunnen we beginnen met ons interview.

Hoe is jullie bedrijf ontstaan?
“Opa had een gemengd bedrijf met varkens, koeien en pluimvee. Toen ons pap het bedrijf overnam, is hij vrij snel gestopt met de varkens. Hij breidde de pluimveetak uit en wilde daarna ook groeien met de melkveestapel. Dit was helaas niet mogelijk door te weinig grond. Hij koos er dan ook voor om te stoppen met de koeien en zich volledig op de pluimveetak te richten. Ons bedrijf is zo langzaam gegroeid. In 2007 hebben onze ouders de laatste stal neergezet.”

Is jullie bedrijf op deze manier toekomstbestendig?
Elsemieke: “Het is een goede keuze geweest dat onze vader gestopt is met de melkveetak. Suzanne en ik hebben allebei stages gelopen bij een melkveebedrijf. Een mooie sector voor anderen maar niks voor ons.”
Suzanne: “We zijn aan het kijken of het mogelijk is om op deze locatie de stallen te verlengen. Met de huidige wet- en regelgeving zijn er wel wat beperkingen, maar we willen het toch proberen. Hierna zien we geen verdere groei mogelijkheden meer op deze locatie, maar hebben we een mooi dieraantal waar een van ons mee verder kan. Daarnaast zien we ook dat de kern van Moergestel steeds dichter bij ons bedrijf komt. Daar zullen we ook mee om moeten gaan.”

Hoe zien jullie het dan voor je?
Elsemieke: “Het zou mooi zijn als we een locatie vinden op maximaal een half uur reisafstand van hier zodat we wel dichtbij onze vrienden en familie kunnen blijven wonen. We zijn aan het rondkijken met verschillende mensen binnen ons netwerk, maar zoiets is niet van de een op andere dag geregeld. Het moet op je pad komen.”
Suzanne: “Als dit niet binnen vijf jaar mogelijk is dan gaan we waarschijnlijk iets anders doen. Als het wel lukt om een locatie te bemachtigen dan kunnen we een bedrijf runnen met twee locaties en een sterk bedrijf neerzetten. In de toekomst hopen we dan dat ons bedrijf sterk genoeg is om het bedrijf te splitsen zodat we allebei ons eigen bedrijf kunnen runnen.”

JH Suzanne en Elsemieke Wolfs website 72 dpi jpeg5
Elsemieke, wat vindt jouw vriend ervan dat je het bedrijf wil overnemen?
“Frank is wel boerminded. Dat is enorm fijn. Hij snapt wat voor werk ik doe en steunt me hierin. Sinds augustus wonen we samen. Wanneer mijn ouders op vakantie zijn dan zeg ik altijd dat hij mag blijven liggen wanneer ik naar het bedrijf ga. Hij trekt dan zijn oude kleren aan en gaat gewoon mee helpen. Dat zijn echte genietmomentjes voor mij.”

Heeft jullie broertje ook interesse in het bedrijf?
Suzanne: “Peter studeert landbouw mechanisatie, hij heeft niet zoveel met de kippen. Hij is meer geïnteresseerd in het bedrijf van mijn vader dat zich richt op gewasbeschermingsmiddelen. Het is wel bijzonder eigenlijk: zowel Elsemieke, Peter als ik hebben een agrarische opleiding. We hebben het dan ook regelmatig over de sector aan tafel. Na het eten gaan we vaak met zijn drieën, of soms met zijn vijven, in de kantine zitten van het bedrijf met een kopje koffie. Tijdens deze momenten ontstaan altijd de beste ideeën.”
Elsemieke: “Maar dat niet alleen. We hebben daar ook wel echt goede gesprekken over onze toekomst en het bedrijf. Familie gaat bij ons voor alles, ook voor het bedrijf. Gezelligheid en gemoedelijkheid zijn zo belangrijk voor ons. We zouden het afschuwelijk vinden wanneer er gedoe komt in ons gezin door het bedrijf. Peter moet zich er ook goed bij voelen wanneer Suzanne en ik het bedrijf overnemen. Er moet voor hem ook ruimte blijven om later een bedrijf te starten. We willen niet alle kansen voor zijn neus weg maaien.”

Hoe is jullie samenwerking?
Elsemieke: “Suzanne en ik zijn enorm verschillend. Toch vullen we elkaar erg goed aan en leren we steeds beter samen te werken. Ik ben de nuchtere van ons twee en vind het heerlijk om tussen de dieren te zijn. Suzanne geniet ook van de dieren maar is daarnaast ook super sterk in financiën en marketing.”
Suzanne: “Wij hebben nog nooit echt slechte jaren meegemaakt en dat is best spannend voor onze toekomst. Hoe erg stress in slechte jaren van invloed gaat zijn op onze samenwerking, ik heb nog geen idee. Onze ouders hebben natuurlijk wel slechte jaren meegemaakt, wij hebben daar thuis eigenlijk weinig van meegekregen. Toch vind ik het echt mooi hoe we zijn opgevoed door onze ouders. We hebben eigenlijk altijd alles gekregen waar we behoefte aan hadden. Het zou mooi zijn als ik mijn kinderen later ook op die manier kan opvoeden.”

JH Suzanne en Elsemieke Wolfs website 72 dpi jpeg1
Jullie hebben een grote gedeelde hobby, kunnen jullie daar meer over vertellen?
Elsemieke: “Bedoel je op stap gaan? Nee, grapje. Je bedoelt natuurlijk de Young Poultry People. Ja dat is een mooi verhaal. Vroeger hadden we de productschappen die sectorpromotie en gedragenheid door de maatschappij als belangrijke focus hadden. Later ontstond stichting Kip.Kip Lekker waar mijn moeder bestuurslid van is. Toen zij aan de slag wilden gaan met social media zei mijn moeder: ‘dit moeten we oppakken met jonge pluimveehouders’.”
Suzanne: “Zo gezegd, zo gedaan. Willem de Haas, Mart Coolen, Willem van Welie en ik zijn in augustus 2016 bij elkaar gaan zitten. Een bedrijf gespecialiseerd in Social Media heeft ons geholpen hoe we ons het best kunnen positioneren en hoe je makkelijk mensen kunt bereiken op Facebook en Instagram. Toen ik op buitenlandstage ging, heeft Elsemieke mijn rol overgenomen binnen het team. Eenmaal terug van stage zijn Elsemieke en ik allebei actief gebleven en die samenwerking gaat verbazingwekkend goed. We zijn ondertussen met 8 bestuursleden en zo’n 60 leden. Daar zijn we enorm trots op!”

Waarom is Young Poultry People zo belangrijk voor jullie?
Suzanne: “We vinden het belangrijk voor onze toekomst dat we als sector een eerlijk en transparant beeld te geven van wat we doen. Geen gebakken lucht verkopen maar iedereen alles laten zien. In het begin vonden we het afschuwelijk om op de foto te moeten of om filmpjes te maken maar op een gegeven moment wen je hier aan. Gelukkig werd onze groep ook groter en zie je nu meer verschillende gezichten vanuit Young Poultry People.”
Elsemieke: “Het is mooi om een netwerk te hebben met allemaal jonge pluimveehouders. Zo’n twee keer per jaar organiseren we bijeenkomsten om jongeren uit de sector te leren kennen en samen sterk te staan voor sectorpromotie. En dit voelen wij niet alleen, je merkt dat anderen ons ook echt serieus nemen. Zo worden we regelmatig gevraagd om ergens over mee na te denken en zitten we bijvoorbeeld ook weleens bij NVWA aan tafel. We leren hier enorm veel van en je bouwt zo ook een mooi netwerk op.”

Komen er vaak mensen op jullie bedrijf?
Elsemieke: “Mijn vader ontvangt graag mensen op het bedrijf. Ook komen er regelmatig mensen uit het buitenland. Mijn vader en moeder vinden het leuk om mensen te vertellen over hun bedrijf maar ook om mensen te helpen met proeven en onderzoeken en vragen te beantwoorden. Een tijd geleden waren onze ouders op vakantie. Suzanne en ik deden toen de rondleiding en je zag die mensen denken: runnen deze twee meiden het bedrijf? Het is erg leuk om cijfers te delen op zo’n moment want die zijn in andere landen weer heel anders. Ik ben echt trots als wij dan, als jonge vrouwen, mensen ons bedrijf kunnen laten zien.”
Suzanne: “Naast ons huis staat nu een oud gebouw, dit willen we graag platgooien en er iets anders neerzetten. Het zou mooi zijn als we hier in de toekomst een ontvangstruimte van kunnen maken voor bezoekers met een hygiënesluis en douches. Ook een winkel met de verkoop van ons eigen vlees zou mooi passen in deze ruimte. Kortom: genoeg mogelijkheden, plannen en wensen voor onze toekomst.”

JH Suzanne en Elsemieke Wolfs website 72 dpi jpeg4

JH#31 Suzanne en Elsemieke Wolfs

Jonge Helden

JH#31 Suzanne en Elsemieke Wolfs

3 januari 2018

# Suzanne 24 jaar, Elsemieke 22 jaar
# Familie: Peter (54), Corien (51) en Peter (20)
# Bedrijf: Pluimveehouderij met 130.000 dieren en 10 ha grond
# Opleiding Suzanne: MBO Voedingsmiddelentechnologie en in haar laatste jaar van Bedrijfskunde en Agrifoodbusiness aan HAS Hogeschool
# Opleiding Elsemieke: in 2017 afgestudeerd aan de opleiding Dier- en Veehouderij aan HAS Hogeschool
# Baan Suzanne: Medewerker kwaliteitsdienst bij groentefabriek Oerlemans Foods Waalwijk
# Baan Elsemieke: Junior sales manager organische zuren bij Trouw Nutrition
# Nevenactiviteiten: Beide actief bij Young Poultry People en Suzanne is voorzitter bij AJK Eindhoven Noord-Diessen

Social Media