Balans tussen werk en privé een van de grootste uitdagingen van het ondernemen

Wanneer ik bijna in Son en Breugel aankom op het bedrijf van Wouter en zijn broer Rens zie ik aan de rechterkant al een groot stuk met containerteelt. Ik ga iets langzamer rijden want wauw, wat ziet dit er mooi georganiseerd uit. Door getoeter van degene achter me word ik wakker geschud. Ik rijd door naar de kwekerij en wordt hier al opgewacht door de broers. We lopen naar een vergaderzaal met uitzicht over het hele bedrijf. Dit is de bodem voor een goed gesprek.

Hoe is jullie bedrijf ontstaan?
“Onze vader had vroeger een varkensbedrijf en een kleine tak in de sierteelt. Mijn broer Rens zat destijds al op de middelbare tuinbouwschool in Boskoop en had een duidelijke voorkeur voor de sierteelt. Toen in 1997 de varkenspest uitbrak en wij preventief geruimd werden, heeft mijn vader dan ook besloten om het varkensbedrijf te stoppen en om zich volledig te richten op de kwekerij.
Uiteindelijk hebben zowel ik als Rens de studie Tuin en Akkerbouw afgerond aan de HAS in Den Bosch, beide met verschillende specialisaties. Vervolgens koos ik ervoor om net zoals Rens eerst een paar jaar buiten ons bedrijf te werken als verkoper voor een andere boomkwekerij. Toen we de kans kregen om van een buurman zes hectare grond aansluitend aan ons bouwblok te kopen, kwam er ruimte om te groeien in de containerteelt. Door de gefaseerde uitbreiding hiervan kwam er ook steeds meer kijken bij de verkoop. Aangezien hier mijn interesses lagen was dat voor mij een mooi moment om in het bedrijf te stappen.”

JH Wouter website formaat 0
Hoe verliep jullie bedrijfsovername?
“We hebben veel tijd gestoken in ons bedrijfsovername proces. Bij de overname hebben we mijn broer Pieter en zus Hanneke veel betrokken. Mijn ouders, Rens en ik vonden het heel belangrijk om open kaart te spelen met hen. We zochten begeleiding voor het familiaire en sociale aspect en daar hebben we ook veel tijd in gestoken. We hebben een hechte familie en dat vinden we belangrijk, voorop stond dan ook dat we het allemaal eens waren. We realiseerden ons dat Hanneke en Pieter ook een band hebben met het familiebedrijf, ondanks dat ze niet werkzaam zijn binnen het bedrijf zijn ze er wel opgegroeid. De focus op het sociale aspect was een belangrijke factor voor het succes van onze bedrijfsovername. Toen deze fase was afgerond, konden we ons volledig concentreren op de financiële kant van de bedrijfsovername. Sinds oktober 2015 hebben Rens en ik het bedrijf overgenomen.”

"Focus op het sociale aspect belangrijk voor succesvolle bedrijfsovername"

Hoe is het om als broers een bedrijf te runnen?
Wanneer we het hebben over de samenwerking sluit ook broer Rens even aan. Want alleen van hen samen krijg je natuurlijk een reëel beeld hoe hun samenwerking verloopt. “Rens en ik hebben de taken duidelijk verdeeld. Rens focust zich op het personeel, de planning en de teelt terwijl ik me met name focus op de verkoop en alle administratie die daarbij komt kijken zoals bijvoorbeeld voorraadbeheer, transport en dergelijke. Daarnaast zijn er uiteraard tal van zaken waar we ons dagelijks mee bezig houden.
Onze vader werkt ook nog fulltime mee. Hij richt zich vooral op de inkoop van planten en uitgangsmateriaal en het transport daarvan. Mijn moeder deed voorheen een groot deel van de administratie. Ze werkt ook nog altijd binnen het bedrijf maar sinds een jaar hebben we een medewerker op kantoor die een deel van haar takenpakket over heeft genomen. Zo kan mijn moeder wat rustiger aan gaan doen, deze medewerker ondersteunt ons naast de administratie ook in de verkoop.”

Als ik hen vraag naar het geheim voor een goede samenwerking twijfelt Rens geen moment: “Elkaar ruimte geven is essentieel. Niet alleen binnen de bepaalde werkzaamheden maar vooral ook hoe we werk en privé in balans houden. We weten van elkaar dat we enorm hard werken en willen werken. Aangezien we nu allebei vader zijn, realiseren we hoe belangrijk het gezin is, we kijken er elkaar dus niet op aan wanneer iemand een keer met de kinderen naar de dokter moet of een weekendje weg wil. Die ruimte moeten we allebei kunnen geven en nemen.” Wouter vult vervolgens aan: “Het is fijn dat Rens en ik in dezelfde levensfase zitten. Dat maakt de samenwerking stukken makkelijker. Wat betreft onze persoonlijkheid zijn we wel verschillend, Zo is Rens bijvoorbeeld wat geduldiger en rustiger, terwijl ik nog wel eens dwingend kan zijn en ongeduldig. Al met al vullen we elkaar denk ik goed aan.”

JH Wouter website formaat 7
Hoe zien jullie dagen er uit?
“Rens en ik beginnen iedere ochtend rond half zeven. We bereiden dan de dag voor en bespreken de planning. We hebben 10 medewerkers, hun werkdag begint om acht uur. We hebben dan eerst even overleg en daarna loopt de dag zoals hij loopt. Rond vijf uur is iedereen klaar en dan werken we nog een half uur om alles af te ronden. Wij gaan dan om half zes naar huis om tijd met ons gezin door te brengen. ’s Avonds werken wij allebei vaak nog wel. Aangezien Rens verantwoordelijk is voor de teelt is het fijn dat hij op het bedrijf woont. Ik woon met mijn gezin in het dorp. Als ik thuis inlog dan kan in de avonduren de meeste werkzaamheden gewoon van thuis uit doen.”

“Overuren voorkomen vinden we belangrijk om werkplezier en kwaliteit te behouden. We hebben wel echte pieken in het voor- en najaar, in deze drukke periodes beginnen we een half uur eerder en stoppen we een half uur later. Als we het daar niet mee kunnen redden dan huren we simpelweg meer arbeid in. Als we structureel meer werk hebben dan nemen we iemand aan, we doen bijvoorbeeld niet aan werkdagen van 12 uur werk.”

Zijn er dingen die je graag zou willen veranderen?
Na het interview doen we nog even een rondje over het bedrijf in één van de veelgebruikte golfkarretjes. Ik kijk mijn ogen uit. Het volume, de kwaliteit en de diversiteit. Voor Wouter zijn deze dingen ‘normaal’ geworden. “Soms ben je wel eens geneigd om te veel te focussen op de problemen binnen de onderneming. Als ik over de kwekerij rijd bijvoorbeeld dan geef je vaak extra gas bij de goede en mooie gewassen omdat dat voor je gevoel vanzelfsprekend is, bij de ‘probleemgevallen’ ga je op de rem. Je moet oppassen dat je dit niet ook doet wanneer je met klanten in de kwekerij bent.”

Hoe gaan jullie om met de markt?
“Wij zijn echt een marktgericht bedrijf. De focus ligt echter niet op de consumentenmarkt, onze klanten zijn voornamelijk de tussen- en groothandel die leveren aan hoveniers en tuincentra. We kijken waar behoefte aan is en produceren dat, ook proberen we regelmatig iets nieuws. Productontwikkeling is enorm belangrijk voor ons. Zo zijn we bijvoorbeeld naast onze ‘standaard’ lijn in 12 liter potten sinds enkele jaren een exclusieve lijn tuinplanten gaan kweken in 35 liter potten onder de naam ‘Robust’ om ons nog beter te profileren op de markt voor kwaliteitsplanten in Europa. Aangezien we een groter en exclusiever product produceren, worden onze producten voornamelijk geëxporteerd naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië, België en Frankrijk. We exporteren zelf rechtstreeks zo’n 50% van onze producten. Van de andere helft die verkocht wordt aan binnenlandse groothandels wordt nog zo’n 30% ook geëxporteerd.”

JH Wouter website formaat 4
Stel dat je je bedrijf zou mogen verplaatsen, waar zou je dan naartoe gaan?
“Wij zijn echte Son en Breugelse. Dus ik wil het bedrijf best optillen naar een andere plek maar dan wel in dit dorp of eventueel een buurdorp zoals Nuenen of St. Oedenrode. Bedrijfsverplaatsing of nieuwvestiging kan als voordeel hebben dat je je bedrijf opnieuw logistiek optimaal in kan richten, dat zou wel een groot voordeel kunnen zijn. Naar een locatie verder weg zie je ons bedrijf niet verplaatsen. Onze vrienden en familie wonen hier, we voelen ons hier echt thuis.”

Als geld geen rol zou spelen of je zou de loterij winnen, wat zou je dan doen?
“We houden wel van reizen dus ik zou eerst een lekkere vakantie willen met mijn gezin. Toen Noortje en ik net getrouwd waren, wilde we eigenlijk naar Indonesië op huwelijksreis gaan. Aangezien het daar in de tijd van onze trouwdag regenseizoen was, stelden we dit uit tot het voorjaar. Toen was Lena op komst en kwam het er niet meer van. Ook zou ik wel wat geld willen steken in ontwikkelingen in het bedrijf zoals bijvoorbeeld een nieuwe afleverlijn. Als we nog wat grond aan zouden kunnen kopen zou dat fijn zijn. Groei is bij ons nooit een doel opzich geweest maar we willen wel de optie hebben om te groeien als die kans zich voordoet of als de markt er om vraagt. Verder wonen we super dus ik zou niet verhuizen, de hypotheek aflossen daarentegen zou wel lekker zijn. Ik heb zo een heerlijk leven en ik ben dik tevreden.”

www.vdoever.nl en www.robust-plants.com

JH Wouter website formaat 2


JH#26 Wouter van den Oever

Jonge Helden

JH#26 Wouter van den Oever

28 juni 2017

# 35 jaar
# Familie: Martien (66), Annie (67), Pieter (42), Rens (40), Hanneke (38)
# Gezin: Noortje (29), Lena (3), Ise (2), Marie (1/2)
# Bedrijf: Kwekerij M. van den Oever BV (10 hectare containerteelt met 275 soorten in pot gekweekt en 14 ha vollegrondskwekerij met voornamelijk eigen uitgangsmaterialen)
# Opleiding: HAS Tuin- en akkerbouw

Social Media