Dromen zijn bedrog 


Zoals andere jongens vroeger droomden van brandweerauto’s. Zo droomde Pieter van de grote vrachtwagens die het terrein van de champignonkwekerij op- en af kwamen rijden. Die droom heeft hij gevolgd, door de studie Logistiek te gaan volgen. Toen hij de wereld achter de vrachtwagens ging ontdekken, kwam hij bedrogen uit. ‘Het was niets van wat ik me had voorgesteld.’ Gelukkig omvat Logistiek meer dan alleen vrachtwagens. Zo proefde hij tijdens zijn stage aan het aansturen van mensen en processen. Daar kreeg hij heel veel energie van.
Zijn ouders, Hans en Maria, droomden al jaren van een eigen bedrijf. In 1984 hebben ze de champignonkwekerij gebouwd. Ze waren allebei in het bedrijf werkzaam, dus gingen de kinderen vaak in hun vrije uurtjes naar de kwekerij. Later mochten ze wat klusjes doen en zo is Pieter in het bedrijf gegroeid. ‘Mijn ouders hebben nooit de verwachting uitgesproken, dat iemand van ons in het bedrijf moest komen werken. Doordat het vrijblijvend was, heb ik spelenderwijs het bedrijf leren kennen.’ Voor een andere baas werken heeft hij wel geprobeerd, maar daar vond hij niet de uitdaging en energie die hij thuis wel vond. ‘Je krijgt andere verantwoordelijkheden bij een ander bedrijf, ik voelde dat ik een klein onderdeel van een groot geheel was. Ik vond het niet leuk dat ik niet wist wat het effect van mijn werkzaamheden had. Als ik nu een fout maak, dan draag ik direct de gevolgen. Maar ook als ik iets goed doe, dat geeft veel voldoening.’

Goed in groei

Samen met zijn vader is Pieter verantwoordelijk voor de teelt van de champignons en het klimaat in de cellen. In het begin werkten ze intensief samen, inmiddels regelt Pieter dit groeiproces steeds meer alleen. ‘De uitdaging om een natuurproduct te sturen, binnen de grenzen die het product kent, dat is interessant. Het blijft een mooie uitdaging om op een zo rendabel mogelijke manier een product te leveren van hoge kwaliteit. Als het niet gaat zoals de bedoeling is, dan ga ik op zoek naar de verbeterpunten.’ 

Zijn vader kan zich daardoor richten op een ander groeiproces, namelijk innovatie van het bedrijf. Op dit moment wordt onderzocht of telen op eigen warmte mogelijk is. Als dat zo blijkt te zijn, dan wordt de kostprijs per champignon een stuk lager. Op die manier stijgen de inkomsten van het bedrijf, zonder dat ze meer gaan produceren. Daarnaast streeft Pieter er in de toekomst naar om steeds meer milieuvriendelijk te gaan produceren. 


De volgende logische vraag: ‘Denken jullie ook aan biologische teelt?’ Dat blijkt toch niet zo gemakkelijk. ‘Biologisch in Nederland, betekent dat al je toeleveranciers ook biologisch moeten werken. Daardoor wordt het aantal aanbieders, van bijvoorbeeld compost, een stuk minder. Dat brengt een hogere kostprijs en een hoger risico met zich mee. Stel dat de toeleverancier niet kan leveren, dan heb je niet zomaar een nieuwe gevonden. Ook de afzetmarkt brengt teveel vraagtekens met zich mee: Is er voldoende vraag naar biologische champignons? Wil de consument de hogere (kost)prijs betalen? Op dit moment is dat niet haalbaar voor ons.’ Pieter neemt ook zijn persoonlijke groeiproces serieus. Zo volgt hij cursussen op het gebied van management en leiderschap. ‘Ik vind het belangrijk dat ons personeel tevreden is. We zijn samen bezig om een mooi product te leveren, ik wil hen ook in dat proces betrekken. Als we bijvoorbeeld tijdens een hittegolf het klimaat niet 100% kunnen regelen, dan zijn de champignons een dag eerder klaar. Dan gaan we op zondag snijden, ik vind het fantastisch dat iedereen daar ook toe bereid is.’

Uitdagingen van de branche


Door het enthousiasme van Pieter, krijg je het idee dat het de champignonbranche voor de wind gaat. Toch blijken er een groot aantal uitdagingen te zijn. Er zijn veel nationale feestdagen door de week geweest, waardoor de fabriek waar ze de champignons aan leveren maar op halve kracht heeft kunnen draaien. Daardoor is de vraag dit jaar minder dan voorgaande jaren. De perikelen met Rusland hebben nog steeds effect op de afzet. De boten die champignons naar Amerika vervoeren, hebben door de nadelige koers van de dollar bijna geen vrachten die ze mee terug kunnen voeren naar Europa. Alleen een vracht naar Amerika en een lege boot terug, dat is niet rendabel, dus die afzet is ook lager. Tijdens de zomervakantie draaien veel bedrijven op halve kracht, de fabrieken vragen dan ook om minder champignons te leveren. De komende weken gaat kwekerij van den Boomen daardoor 4 cellen minder produceren. Dat komt neer op een verlies in de afzet van 180 - 200 ton champignons.

In de sporen van zijn vader


Champignons planten zich voort door middel van sporen. Als we spreken over het toekomstbeeld dat Pieter voor zich ziet, zou je kunnen zeggen dat hij (gedeeltelijk) de sporen van zijn vader volgt. Rond zijn 30e wil hij door middel van aankoop van aandelen het bedrijf van zijn ouders overnemen, eventueel met zijn jongere broer Dirk. Pieter wil heel graag samen met zijn vriendin het bedrijf gaan runnen. Hij ziet al voor zich hoe ze als man en vrouw hun leven en werk delen, net zoals zijn ouders. Inmiddels is hij ook lid van ’t Gilde in Gemert, een traditie die alleen van vader op zoon doorgegeven kan worden. 
Dat kun je zien als ‘een makkelijke weg’, maar als je Pieter spreekt, dan weet je dat hij werkelijk zijn eigen hart volgt. Niet alleen in zijn werk, maar ook privé. Hij hoopt in de toekomst nog steeds hockey te spelen, met zijn vrienden. En.. hij ziet al voor zich hoe hij samen met deze vrienden geniet van een pilsje op het terras, terwijl hun kinderen zich vermaken in de speeltuin.

Zijn motto is duidelijk 100% Pieter: ‘Als je iets doet, ga er dan helemaal voor, maar vergeet niet na te denken over de richting die je kiest.’


JH#7 Pieter van den Boomen

Jonge Helden

JH#7 Pieter van den Boomen

29 juli 2015

# 24 jaar
# Hans (58) & Maria (56), Jan (28), Marieta (26), Dirk (21)
# Champignonkwekerij Gemert B.V.
# 15.500 m2 teeltoppervlakte, verdeeld over 8 cellen.
# Gemiddelde productie per week: 100 ton champignons.
# 75% witte champignons, 25% kastanjechampignons.

Social Media